https://www.nykterbalans.se

Kvalité

Det vanliga är att man förknippar kvalité med något som är bra, men det finns faktiskt dålig kvalité också.

  • Visst, det gäller prylar, men livskvalité då?
  • Rent språkmässigt borde det vara samma sak och det är det också för det finns faktiskt både bra och dåligt liv, men när uttrycket används i t.ex. vårdsammanhang avses alltid ett liv med god kvalité – d.v.s. att man tillsammans med patienten vidtar de åtgärder som krävs för att det ska bli bra.

Oftast tror man att kvalité är något som är dyrt men god livskvalité är helt gratis. I de flesta fall bestämmer man själv om sitt liv, men ibland blir det inte alls särskilt bra av olika skäl, t.ex. att man blivit beroende av alkohol eller någon annan typ av kemisk drog. Alkohol är visserligen en laglig och accepterad drog trots att den egentligen är både farlig och lömsk – väldigt lömsk eftersom man kan dricka den flera gånger och under ganska lång tid innan dess negativa effekter som t.ex. problem med arbete, relationer, ekonomi hälsa m.m. ger sig tillkänna. I bästa fall får man omedelbara negativa upplevelser i form av illamående, kräkningar, att man mår dåligt dagen efter o.s.v. vilket gör att man beslutar sig för att låta bli alkohol men det bästa man kan göra är naturligtvis att aldrig prova alkohol.

  • Ja ja ja, jag känner till allt det där, men det kan ju inte hända mig! Mina föräldrar drack i princip varje helg och alltid när det var fest och de tog ju ingen skada, så det är lugnt.

Det vill man gärna tro men faktum är att vem som helst kan bli beroende, oavsett vad man har för bakgrund. Forskning visar att ärftlighet kan ha viss inverkan på alkoholism men är ingen avgörande faktor – vem som helst kan bli drabbad av sjukdomen alkoholism.

  • Oj, man vill ju inte bli sjuk.

Enda sättet att vara helt säker på att inte drabbas av alkoholism är att aldrig, aldrig, helt utan undantag och att inte ens prova att dricka. Dina kompisar i skolan kanske propsar på att du ska prova och när du säger nej kommer de med all säkerhet att kalla dig fegis, men det är snarare helt tvärtom – att säga nej till alkohol visar att du är stark! En eller t.o.m. flera av de som propsat på att du ska pröva kanske själva bli beroende och kommer då att ångra arr de inte sa nej eftersom alkoholen förstörde deras möjligheter till att ha ett bra liv. Att redan från början säga nej till alkohol har stor betydelse för ett bra liv med god livskvalité. Tänk på att alkoholen är mycket lömsk – det kan ta flera år innan man märker att man blivit beroende.

Varför chansa? Säg nej till alkohol redan från början!

Peter von Rothstein

Solnalänkarna

https://www.nykterbalans.se