https://www.nykterbalans.se

Den kände poeten Nils Ferlin

Nils Ferlin föddes i Karlstad 1898, flyttade till Filipstad där fadern fått anställning på tidningen Bergslagen. På 1920-talet flyttade han till Stockholm och började skriva dikter, oftast på krogen, här blev han betraktad som Klarakvarterens festprisse nr.1. En morgon när han vaknade i bakrus och något som kändes som en plyschsoffa i munnen skrev han följande dikt:

Den här dikten blev text till Lille Bror Söderlundhs "En valsmelodi", en vacker melodi men vad säger texten egentligen?

Igår var jag full, lekfull och yster

Idag är jag nykter, skamsen och dyster

Igår var jag slav vid lastens brunn
Idag är jag härsken och torr i mun

Igår höll jag brandtal för sanning och rätt
Idag vill jag spy i en vattenklosett

Igår var jag kung, idag är jag slaven

Med bävan i hjärtat jag väntar på graven

Jag känner mig redan på tre alnars djup
Men ska jorden gå under vill jag först ha en sup

Ty människan är nog till sprit lite dragen
Vi träffas - i bakrus på yttersta dagen

Är denna dikt skriven av Ferlins egen mindre angenäma erfarenhet? Ja skulle nog de flesta svara eftersom det är en ganska vanlig uppfattning att alkoholism finns i stor utsträckning inom vissa yrkeskategorier som t.ex. poeter, kompositörer, författare och journalister. Kanske skulle jag svara, för alkoholism finner man inte enbart inom vissa grupper i samhället. Din granne som sitter hemma och arbetar med att importera Fiaspel från Kina kanske är alkoholist, men han syns inte.

Om en känd journalist får rykte om sig att dricka mycket och ofta är det nog att så pga. att han är känd och ofta syns i massmedia är det lätt att förknippa både honom och hela den yrkeskår han tillhör till företeelsen. Andelen missbrukare inom olika yrkesgrupper, social status, ålder, kön osv. skiljer sig inte särskilt mycket, men alla syns inte lika mycket.

Rykten gör det lätt att kategorisera och sätta stämpel på folk:

"Jaha, han är journalist, då är han antagligen stordrinkare också".

"Jaha, han är poet, ja det vet väl alla människor att de brukar kröka rätt tappert".

"Bert-Arnold har rykte om sig att vara helnykterist men det kan ju vara så att han, som vanligt, halvfull lullar omkring i sin stuga 7 mil norr om Knäckebrödhult, men det är klart, han är ju nykterist så det är nog inte tänkbart".

"Han har blivit så mager, han har säkert fått cancer".

Rykten – både positiva och negativa, är bara kanske korrekta, således inget att fasta på.

"Det är bara killar som blir alkoholiserade".

Forskning visar att skillnaden i alkoholkonsumtion mellan kvinnor och män inte är särskilt stor. Kvinnor som är beroende dricker oftast hemma i ensamhet och syns därför inte, män däremot dricker ganska öppet så det är inte särskilt konstigt att man uppfattar det som att män är i majoritet när det gäller alkoholkonsumtion.

Rykten har således oerhört stor inverkan på vad man tror, oavsett vad ryktet handlar om.

En dag när jag och en kollega kom ut från systembolaget med välfyllda påsar såg vi några gubbar som satt och drack på en parkbänk, "sån där ska jag aldrig bli" sa jag. Jag hade bra jobb, var alltid välklädd, alltid ny fin bil, bodde fint osv. Jag såg ju inte ut som en alkis så ingen kunde tro att jag var det – inte jag själv heller för den delen, men jag drack alkohol varje dag, inte mycket, men varje dag. Tänkte inte på att resor och andra fritidsaktiviteter fått stryka på foten för att större delen av min lön gick åt till inköp av alkohol, Jag tänkte inte på något av detta förrän långt senare när kroppen sa ifrån. Jag prioriterade alkohol utan att veta om det.

Mitt rykte sa att jag var en framgångsrik ung man, det trodde jag också tills jag blev varse att ryktet om mig inte stämde med verkligheten.

Det spelar ingen roll hur man är paketerad, vem som helst kan drabbas av sjukdomen alkoholism.

Ryktet om Ferlins alkoholvanor stämmer säkert och i dikten här ovan som han skrivit beskriver han några av alkoholens negativa konsekvenser, långt ifrån alla för det finns många fler.

Den gamla synen på orsaken till överdriven alkoholkonsumtion var bristande karaktär, detta förlegade synsätt medför att det är skamligt att vara alkoholberoende. Nej, alkoholism är en sjukdom och det är har väl inget med karaktär att göra? Jag känner ingen som skäms över de har fått influensa, min alkoholism är också en sjukdom så varför skulle jag behöva skämmas för den?

Det kommer kanske att ryktas om att det jag skrivit här är påhittat, men det stämmer bara delvis – den importerande grannen och Bert-Arnold i Knäckebrödhult är påhittade men allt övrigt är baserat på fakta.

Alkoholism går tyvärr inte att bota, men man kan hålla sig symtomfri genom att avstå alkohol i alla dess former.

Efter avgiftning och en tid på behandlingshem bestämde jag mig för att försöka bibehålla min nykterhet. Fick ett tips att jag borde besöka Länkarna Mariedal, vilket jag gjorde, så med hjälp av egen beslutsamhet och Länkarna lever jag nu ett nyktert och bra liv.

Med facit i hand kan jag konstatera att mitt fasta beslut och att jag bad om hjälp gör att jag kan upprätthålla min nykterhet.

Peter von Rothstein

Nykter och balanserad 

https://www.nykterbalans.se