https://www.nykterbalans.se

Femtioåringen som klev in genom dörren

Femtioåringen som klev in genom dörren och blev kvar

Egentligen var jag bara 48 år, men det är en bra titel, påminner lite grand om titeln på romanen "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" som gavs ut 2009.

Kapitel 1

Barndomen

Rena idyllen, helt bekymmerslöst med bra föräldrar, syskon och kompisar, somrar på Öland med bad, glass och minigolf m.m. Mig fattades ingenting, förutom några tänder som jag tappat.

Kapitel 2

Skoltiden

Det mesta, förutom tandläkarbesöken var bra. En i de flesta avseenden en period med många kompisar och många soliga dagar, ibland var det soligt även utomhus.

Kapitel 3

Första jobbet

Flera av mina arbetskamrater gick ofta till ett gym för att lyfta skrot, själv föredrog jag att nöja mig med att lyfta lön.

Kapitel 4

Nåja

De här kapitlet handlar enbart om hur förträfflig min tillvaro var under större delen av mitt liv, med arbete som medförde resor i Sverige och flera andra länder i Europa samt att jag hade en mycket bra fritid. Bara det positiva, de negativa effekterna av mitt alkoholintag räcker till en egen bok.

Kapitel 5

Måttligt värre

Trots att jag i mitt vuxna liv dagligen druckit alkohol, visserligen ganska lite men varje dag, var allt i min tillvaro mycket bra. Ända tills jag fick upprepade epileptiska anfall, vid utredningen av dessa framkom att flera av mina inre organ var i dåligt skick och att det berodde på stort eller långvarigt alkoholintag. Läkarna berättade att dessa organ kunde läka och bli fullt fungerande om jag helt slutade att dricka alkohol. Jaha, valet var mitt – ändra mina vanor eller dö i förtid. Jag valde att ändra mina vanor. Jag slutade dricka och det kändes bra, men utan att egentligen veta varför var jag ganska snart tillbaka i mina gamla vanor igen.

Det kändes inte alls bra längre, jag kanske behöver hjälp för att få stabil nykterhet? Besökte flera nykterhetsföreningar och tyckte att Länkarna verkade vara ett bra alternativ. Jag var 48 år när jag klev in genom deras dörr och där är jag kvar, nykter sedan länge och har genom dem fått många nya goda vänner. Jag är inte ensam, de flesta av våra medlemmar blir kvar, dels för att bibehålla sin nykterhet och dels för att umgås med sina nya vänner de har fått genom sitt medlemskap i Länkarna.

Kapitel 6

Alkohol är som betong

Nyligen tillblandad betong är lätthanterlig och formbar, men efter en tid blir den hård och stel.

Det är likadant med alkohol – i början verkar den lätthanterlig.

När betongen stelnat har den etablerat sin form och är inte formbar längre, men den går att hantera. Det är likadant med alkohol, när alkohol har etablerat sig är den inte formbar längre, men den är hanterbar – okej, det kemiska ämnet alkohol i sig kan man inte förändra men sjukdomen alkoholism är hanterbar.

Kapitel 7

Att pröva eller inte pröva

Svår fråga/enkelt svar

  • När man läser din berättelse så verkar det ju som att det inte finns någon anledning till att du är alkoholiserad?
  • Jag håller med, men yttre omständigheter har nog ingen större betydelse för huruvida man blir sjuk eller inte, det kan förmodligen ha en viss inverkan men är nog inte grundorsaken. Vem som helst kan drabbas.
  • Men man kan väl testa alkohol, bara för att se om det är bra?
  • Nja, det är inte att rekommendera - Alkohol orsakar sjukdomen alkoholism, Convid 19 orsakar också en sjukdom, skulle du frivilligt testa viruset Convid 19?

Kapitel 8

Varför?

Att veta varför jag drabbats av alkoholism är för mig ganska ointressant, i egenskap av auktoriserad alkoholist är det viktigaste för mig att jag har funnit ett sätt att hantera sjukdomen – att avstå alkohol helt och hållet och därigenom alltid hålla mig fullständigt symtomfri.

År 2013 filmatiserades "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" under kategorin Komedi/Äventyr, om "Femtioåringen som klev in genom dörren och blev kvar" skulle filmatiseras hamnar den antagligen i kategorin Drama/Äventyr.

Peter von Rothstein

Solnalänkarna

Nykter och balanserad 

https://www.nykterbalans.se