https://www.nykterbalans.se

7 Tips

*

7 tips till dig som vill bli nykter

När man har för avsikt att sluta dricka är det mycket viktigt att ha i åtanke att det är väldigt sällsynt att man kan dricka i s.k. normal utsträckning, för att vara säker på att lyckas ska du bestämma dig för att inte dricka alkohol över huvud taget.

  • Avstå alkohol helt och hållet, även små mängder kan omintetgöra ditt beslut att bli nykter.

  • Rutiner är en viktig del i arbetet med att bli nykter, normalisera din dygnsrytm – gör till vana att alltid gå och lägga dig och vakna vid vissa tider – t.ex. kl.23.00 även om du inte känner dig trött och stig upp kl.08.00 även om du vill ligga kvar. I början kan du använda en väckarklocka för båda tiderna, efter någon vecka eller två (kortare eller längre tid beroende på person) blir det rutin så klockan behövs inte längre.

  • Tjata inte på andra om alkoholens skadeverkningar, se först till att du själv uppnår ditt mål att bli och fortsättningsvis förhålla dig nykter.

  • Berätta för alla du känner eller är bekant med (även om det känns jobbigt) att du bestämt dig för att bli nykter och därför inte vill använda alkohol och att du förväntar dig att man respekterar det, vilket de flesta gör.

  • När man befinner sig i en miljö där alkohol förtärs kan man känna sig lite utanför eftersom man själv inte dricker, den känslan kan du lätt ta bort genom att ta en alkoholfri drink eller läsk med några isbitar i – det är bara du som vet vad det egentligen är i glaset så någon utanförkänsla blir det inte.

  • När du känner ett sug skall du omedelbart företa dig något annat – i princip vad som helst, efter bara några minuter är suget oftast borta.

  • Grupptryck med uppmaningar som tex. "ett glas kan väl inte vara så farligt?" ska du absolut ignorera och istället be om hjälp genom att be att de respekterar ditt beslut att inte dricka alkohol.

Peter von Rothstein

Solnalänkarna

Nykter och balanserad

https://www.nykterbalans.se